Dirigent

Arno van Raaphorst wist al vroeg dat hij was geboren voor de muziek. Al in zijn peutertijd zette zijn moeder klassieke muziek voor hem op, gewoon omdat hij dat mooi en gezellig vond. Vanaf zijn 6e jaar mocht hij op blokfluitles en daarna al snel op trompetles. Toen wist hij meteen dat hij trompettist wilde worden. Van de trompet stapte hij over op de trombone en ging studeren aan het Conservatorium in Alkmaar. Daar ontwikkelde zich ook de belangstelling voor het dirigeren.

Na het afstuderen in Alkmaar volgde hij de opleiding voor dirigent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar Ed Spanjaard en Jac van Steen zijn docent waren. Tijdens zijn studie heeft hij de halve finales bereikt op de prestigieuze dirigentenwedstrijd van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.

Eenmaal afgestudeerd deed Arno van Raaphorst veel ervaring op als dirigent van moderne en klassieke muziek. Hij werkte met het ASKO-ensemble en grote studentenorkesten. Als chef-dirigent van verscheidene koren en symfonieorkesten heeft hij samengewerkt met solisten van formaat als topcelliste Quirine Viersen, Izhar Elias (winnaar Nederlandse muziekprijs 2011) en Maria Milstein (winnares Anton Kersjes vioolbeurs 2010). Hij dirigeerde de wereldpremière van de opera ‘Drebbel, het volmaakte rood’ gecomponeerd door Kees Wieringa met o.a. Thé Lau en Karin ten Kate. Ook leidde hij het project “Alma Mahler, Bride of the Wind”, een project van De Karavaan.
Arno van Raaphorst heeft momenteel de muzikale leiding van het Bergens Symfonie Orkest en het Alkmaars Senioren Symfonie Orkest.
Juist deze ensembles hebben zijn belangstelling omdat hij bij hen zijn ambitie gestalte kan geven om amateurmusici tot een zo hoog mogelijk muzikaal niveau te brengen. De laatste jaren is Arno zich meer aan het profileren als componist.  Zo componeerde hij een Rapsodie voor de speciale opening van een kinderdagverblijf in Alkmaar en schreef hij samen met de Alkmaarse componist Jan van Wijk de twaalfdelige compositie InHolland. In 2012 componeerde hij de muziek voor een nieuw ballet ‘Romeo en Julia’ voor het Festival de Arte e Criatividade (FAC) in Alkmaar in 2017 vond de wereldpremière plaats van zijn nieuwe orkestwerk Notenkraker. In zijn vrije werk laat Arno zijn liefde voor de dichtkunst spreken: hij toonzet gedichten van Paul van Ostaijen en Judith Hertzberg. Voorbeelden van zijn composities en arrangementen zijn te vinden op de website van zijn eigen muziekuitgeverij De Muziekstek.

Reacties zijn gesloten.